Лондонски съд постанови 17-годишният младеж, който хвърли френско дете от 10-ия етаж на музея за модерно изкуство "Тейт" в Лондон, да остане в ареста по обвинение за опит за убийство, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

Инцидентът е станал в неделя следобед. 6-годишното френско момче било със семейството си на посещение в музея. То било хвърлено от британския тийнейджър от платформата за наблюдение. Детето паднало върху покрив на 5-ия етаж и това спасило живота му. Веднага му е оказана помощ и е откарано с хеликоптер в близка болница. Детето е в критично, но стабилно състояние. То има множество фрактури, сред които счупване на гръбначния стълб, мозъчен кръвоизлив, фрактури на краката и на ръцете, разказа британският прокурор Шон Морган.

Днес при явяването си в съда тийнейджърът, хвърлил детето, изглеждаше спокоен. Според полицията той не е познавал жертвата. Засега следователите говорят за "изолирано събитие, без ясен и очевиден мотив". Той ще се яви отново в съда в четвъртък.

Снимка: AP/БТА

Очевидци на инцидента разказват как са чули силен трясък от падането на детето, последван от писък на майка му: "Къде е синът ми?".

Жена разказва, че заедно с двете си дъщери била следвана за известно време на същата платформа от непознат. Тя казала на децата си да стоят настрана от него, защото се държал странно.

След като хвърлил детето, нападателят бил обграден от други посетители, докато дошла полицията, разказват други очевидци.

Същевременно в Италия 17-годишен италиански тийнейджър призна, че е хвърлил кофа за боклук от 20-метрова височина, която паднала върху 12-годишно френско дете, намиращо се на плаж, предаде Франс прес. Трагедията се разиграла в нощта на събота срещу неделя на плажа Берджеджи, недалеч от Савона, в северозападната италианска област Лигурия. Детето е получило мозъчна травма и е прието в болница в главния град на областта Генуа. Той е било в палатка със семейството си, когато върху нея била хвърлена кофата за боклук. Тя тежала около 10 килограма и според полицията е можела да убие момчето.

Полицията стигнала до 17-годишния италианец, след като разпитала посетители на дискотека, които видели как той хвърля кофата за боклук. По време на разпита момчето твърдяло, че не знаело, че на мястото, където хвърля контейнера, е имало хора.

Първата хипотеза на карабинерите беше, че става дума за предумишлено действие срещу незаконното къмпингуване, което е забранено в Италия. После следователите се отказали от тази версия и така стигнали до извършителя.