В цитиран от АФП имейл от неделя, който е бил изпратен до служителите на МВФ в целия свят, Строс-Кан изразява „дълбоката си тъга и несъгласие” във връзка с необходимостта да подаде оставка.

Шефът на МВФ Доминик Строс-Кан бе арестуван по обвинение в опит за изнасилване на 15 май. Това се случи в навечерието на важни разговори по спасителните заеми за Гърция. Обвиненията идват и преди президентските избори във Франция през 2012 г., на които се очакваше Строс-Кан да бъде кандидат на социалистите. 32-годишна камериерка в нюйоркския хотел "Софител" се оплакала, че Строс-Кан се опитал да я изнасили в хотелската си стая. Тя обаче успяла да се измъкне и да извика полиция. Камериерката е имигрантка от африкански произход.

„Отхвърлям по най-категоричен начин твърденията, срещу които се изправям сега – убеден съм, че истината ще излезе наяве и ще бъда оправдан”, пише Строс-Кан. „Междувременно не мога да приема фондът, и вие, скъпи колеги, да трябва по какъвто и да е начин да споделяте моя личен кошмар. Затова, трябва да си замина”.

Малко преди това стана ясно, че бившият генерален директор на Международния валутен фонд Доминик Строс-Кан е пуснат под гаранция. Преди това той подаде оставка от заемания висш ръководен пост, за което е получил компенсация в размер на 250 000 долара и пожизнена пенсия, предаде Интерфакс, позовавайки се на информация на МВФ.