Бившият шеф на МВФ доминик Строс-Кан, който бе поставен под домашен арест в Ню Йорк след освобождаването си вчера от затвора под гаранция, ще живее временно в сграда с апартаменти близо до Кота нула. Настаняването му в жилището, което първоначално бе уредило семейството му, се провали заради протестите на съседите срещу медийното нашествие. Той ще остане временно в Долен Манхатън, докато семейството и адвокатите му намерят постоянно жилище до процеса, за който още няма насрочена дата, предаде БТА.

От килията в "Райкърс айлънд" той се премести в 21-етажния гранитен небостъргач "Емпайър билдинг", съобщи АП, като се позова на осведомен анонимен източник. Първоначално бе уредено да живее в елитния Горен Източен Манхатън (Ъпър Ийст Сайд), но макар адресът да не бе официално разгласен, полицаи и медии вчера се тълпяха пред "Бристол Плаза", очаквайки пристигането на Строс-Кан. Предишната вечер журналистите буквално се опитаха да щурмуват сградата и наемателите остро протестираха.

Семейството на Строс-Кан, макар че имаше платен лизинг, се съсгласи да се откаже от уважение към обитателите, разказа адвокатът на Строс-Кан Уилям Тейлър. След като въпросът бе уреден, вечерта Строс-Кан бе настанен в "Емпайър билдинг" на "Бродуей" във финансовия квартал на Манхатън, на няколко пресечки от разрушения Световен търговски център. Строс-Кан ще обитава апартамент с две спални с начален наем 4250 долара месечно, с петметрови тавани и френски прозорци. Той изобщо не може да напуска временното си жилище, а след като бъде настанен постоянно някъде, ще му бъде позволено да излиза за съдебни заседания, срещи с адвокати, прегледи при лекари и седмични религиозни служби, като шест часа предварително уведоми прокурорите.

Обвиняемият беше освободен, след като адвокатите му внесоха гаранцията от 1 милион долара и депозирха застрахователна полица от 5 милиона долара. Той ще бъде под 24-часово наблюдение, ще носи електронна гривна с Джи Пи Ес устройство и ще бъде придружаван постоянно от поне един въоръжен охранител.

Следващото изслушване по делото ще се състои на 6 юни, когато ще бъдат представени официално обвиненията, напомня ИТАР-ТАСС. Тогава Строс-Кан ще трябва да заяви дали се признава за виновен, или не. По думите на адвокатите му клиентът им се смята за "абсолютно невинен и е решен да защити честта и името си".

Междувременно Международният валутен фонд (МВФ) съобщи, че ще приема от понеделник номинации за поста управляващ директор, който бе освободен от арестувания Доминик Строс-Кан, и че се надява изборът на новия ръководител на институцията да стане до 30 юни, предаде Ройтерс. Най-старшият в съвета на МВФ, египтянинът Абдел Шакур Шаалан, заяви, че 24-членният съвет е одобрил процес на селекция, който ще бъде осъществен по "открит, основаващ се на заслуги и прозрачен" начин. Страните, които желаят да представят свои кандидати за поста, могат да направят това между 23 май и 10 юни, заяви цитираният представител.