След месеци на протести пред словенската националната телевизия в Любляна противници на ваксините срещу COVID-19 нахлуха в сградата на обществената медия. Те са поискали публично да бъде огласена тяхната позиция.

Над 20 души са задържани. От телевизията определиха акцията като "недопустима атака срещу медиите, журналистиката и демокрацията", предаде БНТ.

Нахлуването в сградата става в петък вечерта. Противниците на ваксините успяват да стигнат до новинарското студио малко преди да започне късната емисия.

"Всички залегнете!"

Командата е на Ладислав Троха, бивш военен от словенската армия. От месеци той ръководи протестите в Словения срещу ваксините.

"Вие сте роботи. Мафия от роботи", казва той.

"Няма сериозно пострадали, но разбира се, това е сериозна атака срещу нашия дом, срещу обществените телевизии. Категорично осъждаме подобни форми на протест", заяви Андрей Грах, директор на Радио-Телевизия Словения.

Журналистката Барбара Видмаджер публикува видео от нахлуването в Twitter, а движението OPS излъчи нахлуването в помещенията на обществената телевизия в профила си във Facebook.

Лидерът на антиваксърите също публикува видео в социалните мрежи от нахлуването в телевизията.

Словения е с най-висок процент на ваксинация в региона. Почти 44% от населението е имунизирано срещу COVID-19.