Хиляди иракчани от южните провинции излязоха и днес на демонстрации в градовете с искане властите да им осигурят работни места и да се справят с недостига на електричество и вода. Антиправителствените демонстрации, често прерастващи в сблъсъци с полицията, продължават вече седмо денонощие, предаде ТАСС.

По данни на телевизия "Скай нюз - Арабия" днес демонстрантите за пореден път са се опитали да щурмуват сградата на провинциалната администрация в Басра, а силите на реда са отвърнали с предупредителна стрелба във въздуха и сълзотворен газ. Пострадали са четирима. Подобна е и ситуацията в провинциите Ди Кар и Кербала.

Протестиращи в иракската провинция Мутана опожариха днес щабове на големи политически партии, съобщи телевизия "Ал Хадас".

Снимка: АР/БТА

Демонстрантите запалили офиса на шиитската партия "Ислямски призив" на бившия премиер Нури ал Малики, атакували местен филиал на алианса "Ал Хикма" на Амар ал Хаким - един от шиитските лидери, и представителство на военизираното формирование "Бадр", което влиза в състава на шиитската милиция "Ал Хашд аш Шааби".

Също като в други южни провинции, протестиращи в Мутана се опитват да превземат държавни учреждения, а полицейската охрана е принудена да използва специални средства срещу тълпата. Има пострадали и от двете страни.

По нареждане на премиера Хайдер ал Абади силовите структури са поставени в пълна бойна готовност. В провинциите Басра, Кербала, Наджаф и Майсан е въведен комендантски час.

Според твърдения на местни медии властите се опасяват от разширяване на протестите, затова са блокирали достъпа до интернет и социалните мрежи. В градовете, обхванати от протестното движение, са затворени държавните учреждения и са поставени допълнителни полицейски кордони.

Независимо че премиерът огласи план за излизане от кризата, антиправителствените акции не стихват. В отговор на исканията Абади нареди например незабавно да се отпуснат от държавния бюджет 3 милиарда долара, а по-рано властите заявиха, че ще осигурят работа на 10 000 души.

Започнали в Басра, мирните демонстрации обхванаха днес на практика всички южни провинции на Ирак. Миналата седмица демонстранти се опитаха да нахлуят в петролния комплекс "Западна Курна-2" в Басра, в петък стотици хора изпълниха международното летище в Наджаф, а вчера протестиращи блокираха единствения КПП на границата с Кувейт. В ред случаи протестите прераснаха в сблъсъци със силите на реда, десетки хора бяха ранени, има и загинали.