Мъжът, арестуван през април от японската полиция, защото незаконно бе влязъл в частното училище, където учи 12-годишният принц Хисахито, и бе оставил на чина му два ножа, призна, че се е канел да нападне момчето, предаде агенция Киодо.

Петдесет и шестгодишният заподозрян Каору Хасегава признал това на разпит. Освен това арестуваният критикувал монарха и самата императорска система в Япония. Предстои правоохранителните органи да установят доколко е вменяем.

Снимка: АР/БТА

Преоблечен като работник, мъжът проникнал на 26 април в сградата на елитното училище, което не работело заради десетдневната ваканция в цяла Япония по повод абдикацията на император Акихито и възкачването на трона на сина му принц Нарухито.

След това на чина на Хисахито открили два ножа, закрепени на алуминиев прът, преправен по този начин на копие, посочва Киодо, цитирана от ТАСС. За щастие принцът и съучениците му по това време се намирали в училищния двор.

Хисахито е единственият син на принц Фумихито, известен още с името Акишино - по-малкия син на 85-годишния император Акихито, абдикирал на 30 април заради преклонната си възраст. На 1 май Тронът на хризантемата бе зает от най-големия му син Нарухито, а престолонаследник стана Акишино. Така ученикът Хисахито, единственият внук на Акихито, стана втори в списъка за наследяване на трона.