Двумесечното разследване на прокуратурата в турския град Бурса приключи и срещу Коркмаз и още 65 души са повдигнати обвинения за участие в организирана престъпна група за нелегална търговия с ценни исторически предмети и изнасянето им извън Турция, съобщи БНР.

Той бе арестуван на Нова година, а месец след разкриването на участието му в аферата за нелегален трафик с антики Министерството на външните работи на България реши да отнеме всичките му  правомощия като действащ почетен консул в Турция.

Хаяти Коркмаз е роден в град Ардино. През 1973 г. се изселва със семейството си в Турция. Работи като мениджър в търговска компания "Мо-Бу" и е политически коментатор в седмичника "Еко хабер". Той е един от известните общественици в Турция.
Коркмаз бе депутат от Демократическата лява партия на покойния премиер Бюлент Еджевит, водеше и парламентарната група за приятелство между Турция и България в този период. Поради заслуги за развитието на двустранния диалог той беше избран за почетен консул на България по време на Тройната коалиция.
Пред български и турски медии Коркмаз отхвърли всички обвинения.

Операцията по залавянето на групата е била извършена след 6-месечно техническо проследяване, обясниха обаче турските власти. При обиските в домовете и работните места бяха консфискувани много златни монети, статуетки, делви, и други антики, както и детектори за метални предмети.