Турция е предприела разследване срещу съдиите, които произнесоха оправдателни присъди за подсъдимите по делото за протестите за парк Гези, предаде ДПА, като се позовава на Анадолската агенция.

Съветът на съдиите и прокурорите, който отговаря за съдебните назначения, ще разследва съдебната колегия във връзка с оправдателните присъди, произнесени вчера за деветима подсъдими в процеса.

Съд в Истанбул оправда вчера девет души, обвинени в опит да свалят турското правителство по време на екологичните протести в парка Гези в Истанбул през 2013 г., за които прокуратурата искаше доживотен затвор при строг режим. Сред тях е и 62-годишният бизнесмен, филантроп и правозащитник Осман Кавала, единственият зад решетките, който прекара 840 дни в затвора.

Делата на седем други подсъдими, които се намират извън страната, в т.ч. актьорът Мехмет Али Алабора и опозиционният журналист Джан Дюндар, бяха отделени, а заповедите за ареста им - анулирани.

Само часове след оправдателната присъда обаче турската прокуратура издаде нова заповед за ареста на Кавала, този път по обвинение за причастност към опита за преврат в страната от лятото на 2016 г. Освен това прокуратурата обяви, че ще обжалва оправдателните присъди, издадени от истанбулския съд.

ЕС остро критикува днес новото задържане на Кавала, като посочи, че това решение "подкопава още повече доверието в правосъдието в Турция", съобщава АФП.

През 2013 г. полицията разпръсна със сила мирния протест за спасяване на зелената площ в парка Гези, където правителството искаше да построи търговски център. Потушаването на протеста отприщи национални антиправителствени протести, които продължиха няколко месеца.