Иранският посланик в Анкара е бил повикан вчера в турското външно министерство във връзка с безпочвени твърдения, насочени срещу Турция и турския президент Реджеп Тайип Ердоган, съобщи Анадолската агенция, като се позовава на дипломатически източници.

Пред посланик Мохамад Фаразманд е било заявено, че Анкара осъжда безпочвените твърдения срещу Турция и турския президент Ердоган, както и това, че турският посланик в Техеран е бил повикан в иранското външно министерство, са посочили източниците, пожелали анонимност.

По време на срещата Турция е отхвърлила твърденията, като е било подчертано, че ако Иран има безпокойство по някакъв въпрос, свързан с Турция, е недопустимо иранският външен министър да отправя критики към Турция чрез Туитър, при положение че има други канали за комуникация.

Освен това е било изтъкнато, че този подход е несъвместим с близките отношения между Турция и Иран и на практика само ще послужи на онези, които искат да развалят тези отношения.

По-рано вчера турският посланик в Техеран бе повикан в иранското външно министерство във връзка със стихотворение, прочетено от президента Ердоган на церемония в Баку.

Посланик Дерия Йорс бе повикан от иранския заместник-министър на външните работи, за да бъде информиран за "острото осъждане" на случая от Техеран и за това, че Иран очаква спешно обяснения, посочи говорителят на иранското външно министерство Саид Хатибзаде в съобщение.

Същевременно иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф е отправил твърдение в Туитър, че стихотворението, прочетено от Ердоган, е било насочено срещу териториалната цялост на Иран.

В реч в четвъртък на военен парад в Баку, посветен на приключването на военните действия в Нагорни Карабах, Ердоган е произнесъл стихове от стихотворение, в което се споменава река Арас. В тях е ставало дума, че "реката е била разделена насила" между страните, съобщи ТАСС.

Река Арас се явява естествена граница между Азербайджан и две населени предимно с тюркско население ирански провинции - Източен и Западен Азербайджан. Думите на Ердоган в този контекст са били възприети от мнозина в Иран като провъзгласяване на идеите на пантюркизма, които застрашават териториалната цялост на ислямската република.