Ръководителят на Дирекцията по комуникации в турското президентство Фахреттин Алтун потвърди информацията за задържането в Сирия на една от сестрите на лидера на "Ислямска държава" Абу Бакр ал Багдади, предаде ТАСС.

Ал Багдади бе убит през октомври при акция на силите на САЩ в провинция Идлиб.

"Арестът на сестрата на Ал Багдади се явява още един пример за успеха на нашите антитерористични операции", коментира Алтун в Туитър. Той добави, че Анкара продължава да се бори срещу тероризма "без оглед на идеологията и произхода му".

По-рано Ройтерс и Асошиейтед прес съобщиха, позовавайки се на високопоставен турски представител, че 65-годишната Расмия Ауад, голямата сестра на убития наскоро лидер на "Ислямска държава", е била заловена при акция на турски военни. По думите на източника тя е била задържана във фургон, където живеела със семейството си край град Азаз. Районът понастоящем се контролира от Турция.

Според източници от разузнаването, залавянето на Расмия Ауад е "златна мина", тъй като се очаква чрез нея да бъде получена информация за вътрешното функциониране на терористичната организация. Турски издания отбелязаха, че връзките на Расмия Ауад с "Ислямска държава" са били известни и тя е била издирвана.

Вестник "Тюркийе" и в."Акшам" цитират изказване на президента Реджеп Тайип Ердоган, в което той поискал отново от САЩ да предадат на Турция лидера на ФЕТО Фетхуллах Гюлен, когото Анкара обвинява за организирането на опита за преврат през юли 2016 г. "Каквото е ДАЕШ (арабски акроним на "Ислямска държава"), това е ФЕТО", е подчертал Ердоган. "Колкото Багдади е важен за вас, толкова важен за нас е и главатарят на ФЕТО", е предупредил Ердоган, имайки предвид ликвидирания Абу Бакр ал Багдади.