Днес в Англия и Северна Ирландия се провеждат избори за местни органи на властта. Това са най-големите местни избори в Англия в рамките на 4-годишния избирателен цикъл, като ще станат известни повече от 8 400 членове в 248 общини. На фона на голямата политическа несигурност и хаос около Брекзит резултатите от тези избори са трудно предвидими, предаде БНР.

На предишните местни избори през 2015 г. Консервативната партия, оглавявана тогава от Дейвид Камерън, се представи много добре, спечелвайки близо 5 000 от местата. След референдума за Брекзит през 2016 г. обаче нещата сега са трудно предвидими. Очакванията са, че именно заради Брекзит всички тези места трудно ще бъдат защитени.

Добра новина за управляващите консерватори е, че двете нови партии - "Брекзит" на Найджъл Фарадж и центристката "Промяна за Обединеното кралство" - не участват в местните избори, но въпреки това се очаква много от гласоподавателите, които са за излизане от ЕС или да гласуват за Партията за независимост - бившата партия на Фарадж, или просто да се въздържат от гласуване.

Политическите наблюдатели очакват при отсъствието на "Промяна за Обединеното кралство" либералдемократите да се представят добре като единствената партия по-близо до центъра в политическото пространство. Трудно предвидимо е поведението на привържениците на Лейбъристката партия. Гласуването приключва в полунощ българско време. Първи резултати се очакват в петък около 20 часа българско време.