Тя обяви това на съвместна конференция с гостуващия в Берлин украински президент Петро Порошенко, предадоха ТАСС и БТА.

По думите й доказателствата са "много, много ясни". Тя допусна, че те може да бъдат проверени още веднъж, но изрази убеденост, че "това няма да промени" становището на Германия.

"Ужасяваща е ситуацията, когато след толкова много международни дискусии отново и отново се използва химическо оръжие", категорична бе Меркел и подчерта, че по този въпрос трябва да се говори "с много ясен език".

Съобщението, че на 7 април срещу град Дума в Източна Гута е било употребено химическо оръжие дойде от няколко неправителствени организация, включително т. нар. Бели каски. Те заявиха, че при бомбардировка на правителствените сили, подкрепяни от Русия, в града са паднали бомби с хлорен газ, от който са загинали десетки хора, а много пострадали местни жители са постъпили в болници.

Руското министерство на външните работи окачестви тези твърдения като дезинформация, а лично министър Сергей Лавров заяви, че руски специалисти, изпратени на място, не са открили никакви следи от химически оръжия. Министерството на отбраната в Москва пък заяви, че Белите каски не са надежден източник, защото разпространяват изфабрикувана информация.

В същото време президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че администрацията му ще съобщи „след свършен факт“ как е решила да реагира на възможното химическо нападение, предаде Voice of America, цитирано от "Фокус".

„Ще посрещнем това и то със сила“, заяви той преди среща с високопоставени военни от САЩ и подчерта, че е по силата им да спрат зверствата край Дамаск.

„Имаме много избор, говорейки военно“, допълни президентът, без да уточнява какво има предвид.

Миналата година Тръмп нареди ракетни удари по сирийското летище „Хан Шейхун“ като реакция срещу друга химическа атака. Същевременно той уточни, че „ще получим много добра яснота“ по отношение на отговорността.

Междувременно Меркел съобщи, че през май в град Аахен може да се има среща на върха между Германия, Украйна и Франция. Тя поясни, че това няма да е заседание на "Нормандската четворка", защото на срещата няма да бъде поканен руският президент Владимир Путин.

На 10 май в Аахен ще се състои церемония по връчването на годишната Международна награда "Карл Велики". С нея е удостоен френският президент Еманюел Макрон за неговия принос в обновяването на европейския проект и европейската независимост.