Европейската комисия потвърди днес, че ще отпусне на Гърция мостово финансиране от 7,16 евро навреме, за да може Атина да покрие задълженията си към Европейската централна банка (ЕЦБ) с падеж 20 юли (понеделник), съобщиха световните агенции, цитирани от БТА.

Новината е съобщил заместник-председателят на ЕК Валдис Домбровскис.

На 20 юли Гърция трябва да изплати на ЕЦБ 3,5 млрд. евро, с които не разполага. Парите за мостовото финансиране ще дойдат от Европейския механизъм за финансова стабилизация (ЕМФС - EFSM), в който участват всички 28 страни членки на ЕС.

Според Домбровскис преговорите по трета спасителна програма за Гърция би трябвало да продължат няколко седмици. Очаква се обемът на помощта да бъде до 86 млрд. евро за три години.

По-рано днес германският Бундестаг даде зелена светлина на канцлера Ангела Меркел да преговаря за ново споразумение за спасяване на Гърция.
Спасителната програма в размер на 86 млрд. евро мина през Бундестага с 439 гласа "за", 119 "против" и 40 "въздържали се".

Преди гласуването Меркел, която днес има рожден ден, и финансовият министър Волфланг Шойбле призоваха депутатите да подкрепят преговори за споразумение с Гърция.

Излизането на Атина от еврозоната "би означавало хаос", такъв развой на събитията трябва да се опитаме да предотвратим, заяви Меркел на извънредно заседание на Бундестага, който трябва по-късно през деня да гласува дали одобрява постигнатото наскоро договореност за нова помощ за Гърция.

Тя призова депутатите да предоставят на правителството мандат за преговори по новата спасителна програма за Гърция.

"Знам, че мнозина изпитват съмнения и опасения ще бъде ли постигнат успех, ще могат ли гърците да преодолеят всичко", изтъкна Меркел.

Но според нея Европа трябва да излезе от тази криза по-силна, отколкото тя влезе в нея.

Ръководителката на правителството подчерта още, че споразумението за Гърция е "тежко" за всички страни и представлява "последен опит" за спасяване на положението. Би било безотговорно да не се помогне на Гърция, убедена е Меркел.

Малко по-изненадваща бе позицията на финансовия министър Шойбле. В речта си извънредното заседание на парламента той заяви, че трябва да се направи всичко възможно Гърция да остане в еврозоната.

Шойбле бе сред онези най-високопоставени политици в ЕС, които бяха склонни Гърция да напусне еврозоната.

Новият спасителен план за Гърция е последният опит да се помогне на Атина, която изпитва крайна нужда от пари, каза Шойбле пред депутатите в Бундестага (долната камара на германския парламент).

Той обеща да бъдат положени всички усилия, за да може този последен опит да бъде успешен, предаде Франс прес.

"Според нас има шанс тези преговори да приключат положително", отбеляза Шойбле, без обаче да скрие, че това ще бъде "много сложно".

Германският вицеканцлер и министър на икономиката Зигмар Габриел приветства от парламентарната трибуна френско-германския тандем в справянето с гръцката криза и "ролята на двигател" на Париж в постигането на споразумение.

По рано днес и премиерът Бойко Борисов обяви в парламента, че България ще подкрепи помоща за Гърция, но подчерта, че страната ни няма да плати нито лев. Той също призова да не се допуска хаос в южната ни съседка и поиска от депутатите отговорност. 

Пак днес австрийският парламент също гласува спасителния план за Гърция.