Генералният секретар на германския Християндемократически съюз (ХДС) Анегрет Крамп-Каренбауер бе избрана за нов лидер, наследявайки на поста канцлера Ангела Меркел, която реши да се оттегли след 18 години начело на партията, съобщи ДПА, цитирана от БТА.

Меркел поздрави емоционално наследничката си

Снимка: AP/БТА

Крамп-Каренбауер, дългогодишен съюзник на Меркел и смятана за неин фаворит за наследник, спечели втория тур от гласуването на конгреса на ХДС в Хамбург, побеждавайки Фридрих Мерц. За нея гласуваха 517 делегати (51,75 процента), а Мерц получи 482 гласа (48,25 процента).

Новият лидер на ХДС благодари на съпартийците си

Снимка: AP/БТА

Досега Крамп-Каренбауер бе вторият човек в йерархията на ХДС. 

"Трябва да останем сплотени заради целта, която винаги ни обединява. Приемам вота", заяви 56-годишната Крамп-Каренбауер, след като беше избрана.

Въпреки че няма да ръководи повече своята партия, Меркел възнамерява да остане канцлер до края на четвъртия си мандат, който изтича в края на 2021 година.

По-рано днес Меркел произнесе eмоционално последната си реч като лидер на ХДС. Тя беше бурно аплодирана от 1001 делегати на конгреса на партията, които я изпратиха с надписи "Благодарим ти, шефке!" и й подариха диригентска палка с история.

Конгресът на Християнд-демократичния съюз беше уважен от много чуждестранни гости - лидерът на Европейската народна партия Жозеф Дол, кметът на Киев Витали Кличко, а от България - евродепутатите Ева Майдел и Андрей Ковачев, съобщи БНТ.

Коя е Анегрет Крамп-Каренбауер 

Почти неизвестна в Германия допреди две години, тази жена, родом от провинция Саар и с почти непроизносимо име, често е наричана с инициалите АКК, но също така с критичното "Меркел номер 2" и дори с леко презрителното "Мини-Меркел" заради предаността й към Ангела Меркел, коментира Франс прес.

Тя ще трябва да запази сплотеността на християндемократите, след като бе избрана за лидер на партията с крехко мнозинство срещу противника на центристкия курс на Меркел Фридрих Мерц. Той защитаваше идеята за завой надясно с надеждата партията да си върне избирателите, които изоставиха ХДС и започнаха да гласуват за крайната десница.

Католичката Крамп-Каренбауер изключи възможността за преориентиране на партията от центъра в дясната част на политическия спектър. Според нея е по-уместно ХДС да увеличи подкрепата си в центъра, за да си върне гласовете на избиратели, пренасочили се към Зелените.

Крамп-Каренбауер е в партията от близо 40 години и въпреки сравненията с Меркел, тя има свои собствени убеждения, които според някои наблюдатели те са доста по-радикални от тези на канцлера, особено по някои социални въпроси и по миграционната политика.

Тя смята за грешка легализирането на гей браковете, което стана по времето на Меркел, тъй като по думите й това може да доведе до други искания, например "брак между роднини или между няколко души". Освен това новият лидер на ХДС призова за незабавно експулсиране на всеки бежанец, признат за виновен за извършено престъпление.

Крамп-Каренбауер е родена на 9 август 1962 година в град Фьолклинген, израства в традиционно католическо семейство с петима братя и сестри. Омъжена е от 34 години и има три деца.

След като завършва право и политически науки, тя влиза в управлението на провинция Саар, където бързо си пробива път нагоре по ешелоните, докато съпругът й гледа децата. От 2000 г. е последователно министър на вътрешните работи, на труда, на семейството, на спорта и на правосъдието в провинциалното правителство. През 2011 г. става премиер на тази малка провинция на границата с Франция, където е много популярна.

На национално равнище тя става известна чак през 2017 г., когато печели много оспорвани избори срещу социалдемократите. Близо една година по-късно става генерален секретар на партията.