Полският президент Анджей Дуда е спечелил най-много гласове на днешния първи тур на президентските избори и ще се изправи на балотаж след две седмици срещу кмета на Варшава Рафал Тшасковски, предаде Ройтерс.

Дуда, съюзник на управляващата националистическа партия "Право и справедливост", получава 41,8 процента от вота, показва екзитпол.

Президентът Анджей Дуда и съпругата му

Снимка: АР/БТА

Тшасковски, който е издигнат от най-голямата опозиционна партия, центристката "Гражданска платформа", получава 30,4 процента от вота.

Кметът на Варшава Рафал Тшасковски печели 30% от вота

Снимка: АР/БТА

Преизбирането на Дуда на президентския пост е от ключово значение за "Право и справедливост" и прилагането на консервативната политическа програма на полската управляваща партия, отбелязва Ройтерс. Част от тази програма са и реформите, за които Европейският съюз заяви, че поставят под въпрос независимостта на съдебната власт в Полша. Съгласно полската конституция президентът има право да налага вето на законите и Тшасковски изрази решимостта си да сложи край на реформите на "Право и справедливост", които, според него, подронват демокрацията.

Анджей Дуда

Снимка: АР/БТА

"Искам да благодаря на всички, че гласуваха", заяви Дуда в обръщение към поддръжниците си след обявяването на резултатите от екзит пол.

Окончателните резултати от днешното гласуване ще бъдат оповестени по-късно тази седмица.