Анатолий Чубайс, известен като "бащата" на приватизацията в постсъветска Русия, който напусна поста си в Кремъл заради войната в Украйна, е изписан вчера от болница на остров Сардиния след лечение. Това съобщи днес италианският всекидневник "Република", като отбеляза, че 67-годишният Чубайс е заминал за Франкфурт на Майн, за да постъпи в рехабилитационна клиника, предаде Ройтерс.

На 1 август два независими източника разкриха, че Чубайс се намира в интензивно отделение на европейска болница с рядко имунно заболяване. Според източниците той страда от Синдром на Гилен-Баре - болест на имунната система, която уврежда периферната нервна система. Някои медии и руски опозиционни активисти изказаха предположение, че Чубайс е отровен.

"Република" посочва, че резултатите от токсикологичните тестове не са огласени, но пациентът е реагирал на лечението, така че лекарите са убедени, че става дума именно за този синдром. Според вестника Чубайс се чувства по-добре и вчера сутринта е излязъл от болницата "Матер Олбиа", движейки се без чужда помощ.

Анатолий Чубайс, който на времето беше шеф на канцеларията на президента Борис Елцин, впоследствие влезе в екипа на Владимир Путин. Той бе специален представител на Кремъл за връзки с международните организации, преди да подаде оставка. На 23 март, близо месец след началото на руското нашествие в Украйна, Чубайс подаде оставка и напусна Русия, припомня Ройтерс.