Краката и част от ръцете на 48-годишен американец бяха ампутирани заради рядка кръвна инфекция от куче. По ирония на съдбата мъжът, който прекарал целия си живот около кучета, най-вероятно се е заразил от облизване от собственото си четириного, съобщи Fox News.

До този момент Грег Мантойфъл от град Уест Бенд, щата Уисконсин, нямал никакви здравословни проблеми. Преди месец той бил приет в спешното отделение със симптоми на грип. Изследванията обаче показали, че той е заразен с бактерия, идентифицирана като capnocytophaga, която се съдържа в слюнката на кучетата. Тя може да причини тежки инфекции при хора с отслабена имунна система и се разпространява чрез ухапване или при близък контакт със заразено животно.

Снимка: Скрийншот от YouTube

Симптомите са зачервяване или подуване около раната, повишена температура, диария, повръщане, главоболие и болка в мускулите и ставите, като те се появяват в рамките на три до пет дни, но понякога това може да отнеме до две седмици. При най-тежките случаи е възможно да се стигне до смърт за 72 часа.

"Тази инфекция в кръвта предизвика много силна реакция на тялото му. 99% от хората, които имат кучета, никога няма да имат този проблем. Това е просто случайност", коментира случая на Мантойфъл д-р Силвия Мъноз-Прайз - специалист по инфекциозни заболявания.

При него инфекцията причинила спадане на кръвното налягане и циркулацията в крайниците му се понижила толкова, че са наложило да се прибегне до ампутация, за да бъде спасен животът му.

Съпругата на американеца - Даун, разказа, че за една седмица той останал без краката, след което последвали още операции за отстраняване на части от ръцете му, а накрая и половината от двете предмишници.

"Освен това, всички части на тялото и тъканта на Грег са засегнати от сепсиса и лекарите казват, че носът му ще се нуждае от пластична хирургия, за да се възстанови", добави тя.

Тепърва му предстоят още операции, а на семейството ще му е нужно много време, за да преодолее шока.

"В началото целият беше в синини, все едно някой го е бил с бейзболна бухалка", разказа още г-жа Мантойфъл.