Американската Агенция за контрол на храните и лекарствата Еф Ди Ей (Food and Drug Administration FDA) отмени ограниченията за прилагане на ковид ваксината на "Джонсън и Джонсън", съобщи на пресконференция в онлайн формат и.д. директор на Еф Ди Ей Джанет Удкок, цитирана от световните агенции.

Взехме решение за възобновяване на използването на тази ваксина след съответна препоръка на комисията от експерти на Центровете за контрол и превенция на заболяванията, дадена след тяхно гласуване, каза Удкок.

Ръководителката на федералните Центрове за контрол и превенция на заболяванията Рошел Валенски обяви, че имунизирането с този препарат може да бъде възобновено незабавно.

Представителят на ЕфДиЕй Питър Маркс каза, че първите ваксини може да бъдат поставяни още тази сутрин.

Малко по-рано консултанти на американските Центрове за контрол и превенция на заболяванията препоръчаха използването на ваксината на "Джонсън и Джонсън" да бъде подновено съобразно предписанията за употреба в извънредна ситуация. Гласуването на експертите по въпроса беше предавано вчера в YouTube.

За възобновяване на използването на ваксинирането с препарата на "Джонсън и Джонсън" на хора над 18 години гласуваха 10 членове на експертния съвет. Против бяха четирима, един се въздържа.

Използването на ваксината на "Джонсън и Джонсън" беше прекратено на 13 април след установяване на редки случаи на тромбоза.