Работна група от външни експерти към Агенцията по храните и лекарствата на САЩ гласува срещу масовото прилагане на подсилващи дози от ваксината на "Пфайзер/Бионтех" срещу КОВИД-19 за лица над 16 години, предаде Ройтерс.

Експертната група обаче може да гласува за по-ограничено приложение на бустерни дози за по-възрастни хора по-късно днес.

Работната група гласува с преобладаващо мнозинство срещу прилагането на подсилващи дози ваксина за американци над 16 години, подкопавайки плановете на правителството на Байдън да започне да предлага трета доза от ваксината на "Пфайзер/Бионтех " от следващата седмица.

Сред експертите обаче намери широка подкрепа идеята за подсилваща доза за по-възрастните американци, който са изложени на по-голям риск от тежко протичане на КОВИД-19 и е по-вероятно защитата им срещу заболяването да е спаднала след първите дози от ваксината. Служители на агенцията казаха, че гласуването за препоръчване на одобрение на трета доза ваксина за такива социални групи е възможно да се състои по-късно днес, а службата ще се съобрази с мнението на експертите.

Американският президент Джо Байдън ще свика в сряда видеоконферентна среща на върха за КОВИД-19 в рамките на тазгодишната сесия на Общото събрание на ООН с цел да се засили ваксинацията в световен мащаб, за да се сложи край на пандемията до края на 2022 г., предаде Ройтерс.

Говорителката на Белия дом Джейн Саки каза, че САЩ ще поискат от участниците да се ангажират с "по-високи нива на амбиция", за да се направят ваксините достъпни за хората на по-справедлива база, освен другите стъпки за овладяване на пандемията.

Байдън ще замине за Ню Йорк в понеделник за първото си участие като президент в сесията на Общото събрание на ООН и ще говори пред световните лидери във вторник. Той ще свика срещата за КОВИД-19 във видеоконферентен формат от Белия дом, отбелязва Ройтерс.