В Германия бяха възобновени дебати за прекратяване на германското участие в американските сили за ядрено разубеждаване в Европа, предизвиквайки известни вълнения в правителството на Ангела Меркел, предаде Франс прес.

В неделното издание на "Франкфуртер алгемайне цайтунг" Норберт Валтер-Борянс, един от двамата председатели на Германската социалдемократическа партия (ГСДП), коалиционен партньор на консерваторите на канцлерката, зае ясна позиция против разполагането, предоставянето и използването на ядрени оръжия.

Председателят на парламентарната група на ГСДП Ролф Мютцених от своя страна изтъкна, че "ядрените оръжия на германска земя няма да засилят нашата сигурност, а точно обратното". Пред "Тагесшпигел" той заяви, че е време Германия да премахне в бъдеще тяхното разполагане.

Офанзивата на двамата социалдемократи е насочена срещу плана за възобновяване на германската флотилия от изтребители, съставена в момента от Торнадо (Tornado), които скоро ще станат морално остарели и чиято мисия е да транспортират американски атомни бомби в рамките на силите за разубеждаване на НАТО в Европа.

За замяната на самолетите Торнадо германската министърка на отбраната Анегрет Крамп-Каренбауер препоръча закупуването на 93 европейски самолета Юрофайтър (Eurofighter), както и 45 американски Еф-18 (F-18), които да транспортират американските атомни бомби, тъй като юрофайтърите не са приспособени за това.

И именно за Еф-18 е целият спор.

Консерваторите на Меркел определят поставянето под въпрос на тяхното закупуване като нереалистично.