Прехващането от руските въоръжени сили на бойни самолети и кораби на САЩ и НАТО обикновено е безопасно и професионално. Това призна във вторник командващият американския флот в Европа и Африка адмирал Робърт Бърк, цитиран от ТАСС.

"Като цяло тези взаимодействия са безопасни и професионални, въпреки че са насочени към сплашване (на потенциален противник)", подчерта военният лидер, коментирайки случаи на прехващане и ескорт от руски самолети и кораби на силите на НАТО.

В същото време, говорейки за ситуацията в Черно море, Бърк отбеляза, че силите на САЩ и НАТО, както и партньорите на Вашингтон, действащи в този регион, "са постоянно придружавани от руски кораби".

В същото време адмиралът изрази мнение, че в такива случаи все още съществува голям риск от инциденти, включително такива, които могат да доведат до сериозни последици.

"Когато изтребител лети директно над разрушител на височина 100 фута (30 метра), командирът на (кораба) решава на свой риск дали се готви за атака или не. Може да се твърди, че те (руснаците) ни подвеждат (нас, американците), така че първи да стреляме.

Няма да направим това, ако няма провокация. Но също така няма да поискам от моите офицери да нанесат първия удар в челюстта. Така че има тактически риск. И този тактически риск може да се превърне в стратегически проблем и това е основен източник на безпокойство на фона на повишената агресивност, каза висшият военен по време на онлайн семинар, организиран от Мемориалния фонд на ВМС на САЩ.

Адм. Бърк също така смята, че Русия сега представлява същата заплаха за САЩ, както и СССР.

"Вярвам, че ако американската общественост може да вземе предвид всички подробности, които се появяват в отделни изрезки от вестници тук и там, погледнете мащаба и обхвата на руските операции, ... тогава мисля, че би било разбираемо тя да е разтревожена. И мисля, че това е оправдано, защото руското правителство все още е екзистенциална заплаха за Съединените щати. За да уточним: руското правителство. Вярвам, че днес това е заплаха в същата степен, каквато беше Съветският съюз по време на Студената война", коментира адмиралът.

По неговото мнение руските въоръжени сили са модернизирали сериозно своите оръжейни системи и подводния си флот през последните 10-20 години.

"Те (руснаците) гледаха как провеждаме две сухопътни кампании - в Ирак и Афганистан, и научиха нашите уроци. Отне им много по-малко време, отколкото на нас. И те действат по съвсем различен начин", коментира Бърк.

"Независимо от това, те не са някакви великани. Разбират и уважават потенциала на САЩ и НАТО. И разбират, че ние сме способни да се защитим", каза адмиралът по адрес на руските въоръжени сили.