Американец, посетил един от Андаманските и Никобарски острови, отдалечена индийска територия, е бил убит от местно племе ловци-събирачи, живеещи откъснато от света. Това съобщиха двама неназовани индийски полицейски представители, цитирани от Ройтерс и БТА.

На остров Северен Сентинел, част от Андамански острови, не се допускат външни хора. Предполага се, че туземците са убили американеца Джон Алън Чау, който незаконно бил докаран там от рибари.

"Образувано е дело за убийство", заяви един от източниците, пожелал да остане анонимен.

Дипак Ядав, високопоставен индийски полицейски служител, разпространи изявление, в което се казва, че властите на намиращата се в Бенгалския залив островна група са започнали разследване. То било образувано, след като с полицията се свързало консулството на САЩ в южния индийски град Ченнай, което било във връзка с майката на Чау.

Според полицията Чау е бил проповедник и преди е посещавал Андаманските и Никобарските острови. Много искал да се срещне със сентинелците и да проповядва на острова им. Наел лодка и на 16 ноември с помощта на рибари стигнал близо до острова, където се прехвърлил в кану.

Докаралите го близо до острова рибати видели, че американецът бил посрещнат от местните с дъжд от стрели, а след това завързан с въже около врата и влачен по земята, предаде Франс прес.

Тялото му, забелязано от върналите се на следващия ден рибари, още не е прибрано. Рибарите, които са го отвели до острова, са арестувани.

Северен Сентинел е с площ 60 кв. км и се намира на около 50 км западно от Порт Блеър, главния град на индийската територия Андамански и Никобарски острови.

През 2006 г. двама рибари, чиято лодка случайно стигнала до острова, са били убити, а телата им така и не са били прибрани. Изпратеният за тази цел хеликоптер на индийската брегова охрана бил посрещнат с дъжд от стрели и се върнал, без да кацне. Смята се, че местните жители са последното преднеолитно племе в света, отбелязва Ройтерс.