Неизвестен благодетел спаси десетки човешки животи в САЩ. Той е платил нощувки в хотел на над 70 бездомници, предпазвайки ги от невижданите студове в Чикаго.

Историята нашумя от двете страни на Атлантика, като бе подета и разказна от авторитетните издания CBS в САЩ и Ивнинг Стандарт във Великобритания. Тя много бързо се превърна в хит в социалните мрежи, а анонимният дарител получи библейското прозвище Добрия самарянин. 

Дарителят платил нощувките за хората, които преди това лагерували в палатки около града, след като температурите в сряда паднаха на опасно ниски за живота нива. Бездомните били поставили палатки в импровизиран лагер близо до автомагистрала в Чикаго, където температурите паднаха до минус 30 градуса по Целзий (22 градуса под нулата по Фаренхайт). Те са използвали за отопление бутилки с пропан, които са им били били дарени, докато едната от тях избухнала в сряда следобед. Това е наложило реакцията на Армията на спасението, съобщил е говорителят на организацията пред CBS News.

Взривът не е наранил никого, но е причинил малък пожар, който принудил пожарникарите от противопожарната служба на Чикаго да конфискуват бутилките с пропан, оставяйки лагера на бездомниците без източник на топлина.

Противопожарните служби са предупредили  за опасностите от съдовете с пропан в Twitter:

"По време на екстремно студеното време ние разбираме, че хората искат да помогнат на бездомниците, но това може да предизвика потенциални пожари и експлозии."

Според говорителя Армията на спасението (благотворителна организация в САЩ) е подготвяла за бездомниците своя специален временен център за настаняване, но след това е разбрала за акта на доброжелателност на анонимния дарител. Не се знае точното местоположение на хотела, но говорителят е споделил, че е някъде в южната част на Чикаго. Така щедростта на дарителя е помогнала на десетки хора в нужда да получат топло място за сън при животозастрашаващи условия навън.

Поне девет смъртни случая вече са свързани с полярния вихър, който разпространи опасно студен въздух и причини сериозни проблеми в Средния запад и Североизток на САЩ. Близо 90 милиона души живеят в районите, обхванати от изключително студената арктична въздушна маса.