Алжирският президент Абделазиз Бутефлика ще подаде оставка преди изтичането на мандата му на 28 април, съобщи президентството, цитирано от официалната агенция АПС, предаде Франс прес, на която се позова БТА.

Преди това държавният глава ще вземе мерки, за да осигури приемственост във функционирането на държавните институции по време на преходния период, се казва в комюникето, според което оставката ще бъде подадена преди 28 април 2019 г., без повече подробности.

Президентът ще подаде оставка, съгласно член 102 от Конституцията, предаде по-рано днес агенция Ройтерс, като се позова на телевизия Еннахар. Съгласно този член, конституционен съвет може да обяви Бутефлика за неспособен да изпълнява длъжността или той сам може да подаде оставка.

Стотици излязоха на протест в столицата на Алжир днес срещу новото правителство на Бутефлика, назначено в момент на масови протести срещу неговото управление, предаде междувременно ДПА. Те носеха плакати, описващи новото правителство като "удар по исканията на народа".

Бутефлика, изправен пред масови протести, продължаващи вече повече от месец, срещу неговото управление, запазва поста си на министър на отбраната във временното правителство, обявено вчера. На поста си остава и влиятелният шеф на генщаба генерал Гаид Салех, който преди няколко дни призова президентът да бъде обявен за неспособен да изпълнява функциите поради здравословното си състояние.

В правителството, оглавявано от бившия вътрешен министър Нуредин Бедуи, влизат 27 министри, като 6-има от тях са от досегашния кабинет.

Според опозиционната Партия на трудещите се новият кабинет е ново лице на старото правителство. "Не е ясно на каква основа са избрани тези личности", посочи тя в декларация. В документа се казва, че "т.нар. ново правителство" има за цел да гарантира "приемствеността на режима и на репресивната президентска система, отхвърлена от огромното мнозинство".

Бившият премиер и опозиционен политик Али Бенфлис също разкритикува този ход на режима, като отбеляза, че "това е авторитарна практика, която провокира хората".