Алжирският президент Абделазиз Бутефлика подаде оставка, съобщи националната осведомителна агенция АПС, цитирана от Ройтерс, ТАСС

По-рано днес началникът на генералния щаб на алжирската армия генерал Ахмед Гаид Салех поиска днес президентът Абделазиз Бутефлика незабавно да бъде обявен за неспособен да изпълнява задълженията си по здравословни причини, съобщи частната телевизия Еннахар, цитирана от Ройтерс.

Салех говори след днешната среща на висшето командване на въоръжените сили в министерството на отбраната на страната. Той посочи, че е на страната на народа и че не може да се губи повече време след продължилите няколко седмици масови улични протести с искания за оставката на президента ветеран, който е на 82 г. и в лошо здраве. "Нужно е незабавно конституционно решение", подчерта генералът, който е също заместник-министър на отбраната, цитиран от ТАСС.

В тази връзка той призова незабавно да бъде активиран член 102 от конституцията за признаване на неспособността на президента да изпълнява задълженията си, а също за позоваване и на членове 7 и 8, в които се казва, че "конституционната власт принадлежи на народа". Освен това той призна за незаконна и неконституционна декларацията на президентската администрация, че държавният глава Бутефлика доброволно ще се оттегли от поста си след изтичането на срока на пълномощията му на 28 април.

"Необходимо е незабавно да тръгнем по път, който гарантира, че държавните дела ще се осъществяват в рамките на конституционната законност, - каза Ахмед Гаид Салах. - Ние сме на страната на народа до пълната реализация на всички искания. Дошло е време на възстановим неговите законни конституционни права и власт", подчерта началникът на генщаба.