На 4 юли в Алжир ще се състоят президентски избори, съобщи канцеларията на президента, предаде Ройтерс.

Временният държавен глава Абделкадер Бенсалах в телевизионно обръщение вчера обеща да организира свободни и прозрачни избори след месеци на протести, довели до оставката на управлявалия 20 години Абделазиз Бутефлика.

Алжрското министерство на вътрешните работи разреши 10 нови политически партии, съобщи частният телевизионен канал "Еннахар". Това става, след като новоназначеният временен президент обеща да организира свободни избори с оглед на засилващите се призиви за демокрация, предаде Ройтерс.

Протестиращите в Алжир, важна държава в добива на петрол и газ, поискаха промени след започналите на 22 февруари вълнения там, които накараха дълго задържалия се на власт 82-годишен лидер Абделазиз Бутефлика да подаде оставка.

Онзи ден парламентът избра председателя на горната си камара Абделкадер Бенсалах за временен президент, решение, против което протестиращите побързаха да се обявят с мотива, че не могат да приемат фигури от старата гвардия в алжирската политика, в която от независимостта от Франция през 1962 г. доминиращата политическа сила е Фронтът за национално освобождение.

Разрешаването на нови политически партии говори за известна гъвкавост от страна на алжирските власти, които в продължение на седмици бяха изправени пред протести с искания за незабавни стъпки за въвеждане на демократични реформи, включително политически плурализъм, отбелязва Ройтерс.