"Подлото и животозастрашаващо нападение срещу Франк Магниц е резултат от постоянната агитация на политиците и медиите срещу нас, която очевидно сега се използва от левите терористи в Бремен. Дали борбата срещу Алтернатива за Германия (АзГ) ще е успешна, ако хората умират при такива атаки?"

Това се казва в изявление на АзГ след нападението срещу политик от партията. Ръководителят на нейния бременски клон бе приет в болница със сериозни травми, след като беше нападнат, съобщи снощи дясната партия, цитирана от ДПА. По информация на полицията Франк Магниц е бил нападнат вчера следобед на площад в германския северозападен град Бремен.

Тримата нападатели са били маскирани. Те са ударили Магниц с дървен прът и са го ритали в главата, заяви представител на АзГ, цитиран от БиБиСи (BBC). На свой ред полицията подозира политически мотив зад атаката.

Строителен работник се притекъл на помощ.

Магниц току-що напуснал празненство за посрещане на Новата година в Музея на изкуствата в Бремен, когато е бил нападнат.

Редактирана снимка на Франк Магниц в болничното легло след "подлата, отвратителна атака"

Снимка: АзГ/AFD

АзГ категорично осъди "този ужасяващ акт" и призова политиците от всички партии и федералното правителство да направят същото. Тези, които не се произнесат ясно и публично срещу тези атаки, мълчаливо се приобщават към бруталните извършители, изтъкнаха от АзГ. Колко голям би бил протестът, ако такова нападение беше извършено например срещу държавен лидер, представител на ХДС, СДП или Зелените, отбелязват от дясната партия.

Говорителят на АзГ Йорг Мойтен написа в Туитър под снимката на Магниц, лежащ в безсъзнание в болничното легло, че политикът е бил оставен "полумъртъв" след нападението - с голяма рана на челото и жестоки натъртвания около дясното му око. Партията нарече атаката атентат.

AзГ влезе в Бундестага за първи път миналата година с 94 места и сега има представители в парламентите на всички германски провинции.

Миналата седмица офис на AзГ в източния град Дьобелн беше взривен. Нямаше пострадали.