Албанският премиер Еди Рама предупреди медиите, че при извънредната ситуация след мощното земетресение от 6,4 във вторник ще бъдат закрити тези от тях, които продължават да разпространяват фалшиви новини и да създават допълнителна паника сред населението, предаде Танюг и БТА.

"За последен път предупреждавам порталите, телевизиите и другите медии, че при условията и правните рамки на извънредното положение ще бъда принуден да се намеся и да ги закрия до края на тази драматична ситуация, ако продължат с фалшивите новини и създаването на паника", написа Рама във Фейсбук.

По-рано премиерът предупреди в Туитър "медиите да мерят всяка изговорена и написана дума".

В същия тон Рама говори и сутринта на извънредно заседание на правителството. Той подчерта, че положението е много сериозно и сега е "време за психиатри, а не за астролози".

След заседанието той написа в Туитър: "В тази извънредна ситуация е недопустимо да се публикуват шарлатанствата на местни или чуждестранни медии или да се тълкува изкривено ситуацията. Спрете това! Веднага!!!"

По последни данни жертвите от катастрофалното земетресение във вторник са достигнали 40, а ранените са 750.

Силното земетресение бе последвано от серия вторични трусове, продължили до днес. Последният от тях с магнитуд 5,1 бе регистриран днес по обяд.