Заместник-министърът на здравеопазването в Северна Македония Асим Муса подаде оставка след скандален запис за подкуп.

Екип от емисия "Фикс Фаре" на албанската телевизия Топ ченъл е заснел как заместник-министърът Асим Муса взема подкуп за операция на пациент от Албания в болница в Струга, където работи като лекар. Журналистите от "Фикс Фаре" започнали да проучват случая след редица оплаквания от пациенти, че са им искали подкуп.

На заснетия видеозапис се вижда как репортер от телевизията, представяйки се за пациент, се пазари с Муса, който му иска 1000 евро за операция на простатата и взема като аванс 50 евро. Муса казва, че трябва да се направят изследвания и ако е необходима операция, той ще я извърши в болницата. По неговите думи, парите трябва да се дадат лично на него.

Скандалът гръмна вчера, а македонският портал ТетоваСот съобщи, че според източник от Демократичния съюз за интеграция, чийто член е заместник-министърът, Муса ще бъде освободен от всички служебни и партийни постове.

Днес зам.-министърът на здравеопазването Асим Муса обяви на пресконференция, че подава оставка. Той обаче посочи, че  че жертва на капан, тъй като всеки чуждестранен пациент е трябвало да плати за интервенция.

"Всеки гражданин на Република Албания, на когото съм служил, знае ясно, че това е капан, предназначен да навреди на моята лична, професионална и семейна фигура. Няма да допусна тези 23 години инвестиране в моя професионална и семейна достоверност да бъдат помрачени от такъв преднамерен капан, бомбардиран с лъжливи заглавия, които не са реални, както се вижда от кадрите ", каза Муса.

Той подчерта, че ще продължи да служи на гражданите на страната и извън нея.