На брифинг за медиите след срещата си с министър-председателя на Нидерландия Марк Рюте албанският премиер Еди Рама каза, че "посещението в Хага носи изключителна новина за духа и бъдещето на Албания", предаде специално за БТА албанската агенция АТА.

"Албания и Нидерландия ще излязат със съвместно предложение как идеята на президента на Франция за новата европейска политическа общност да бъде преформулирана в полето на реалния европейски живот", подчерта Рама.

"Това е нова идея, която ще генериране нова европейска енергия и мощ, без да замества или заобикаля процеса на разширяване на Европейския съюз", каза Рама.

"Идеята за албанско-нидерландското предложение се появи точно по време на посещението в Хага, където след високата оценка на работата и постиженията на Албания, както и на нашия принос на масата на Европейския съвет, министър-председателят Марк Рюте ме помоли да запишем черно на бяло заедно като две приятелски страни, едната в основата на ЕС, другата все още не е в ЕС, общата си гледна точка как трябва да се материализира идеята за новата европейска политическа общност", каза премиерът.

Това, подчерта Рама, "беше невъзможно за Албания само допреди няколко години на международната политическа арена и извън нея, а сега е трогателен жест към Албания и албанците".

"Ние и нашите екипи ще работим с министър-председателя Рюте, за да се получи конструктивен и продуктивен дебат за Европа с участието на всички европейци на голямата среща на върха по тази тема през октомври в Прага, където ще представим и нашето предложение", подчерта Рама.