Дронове, забелязани над пистите, наложиха днес затваряне на лондонското летище Гетуик през един от най-натоварените периоди от годината, като блокираха и забавиха десетки хиляди пътуващи за коледните празници и задействаха издирване на оператора на летателните апарати, предадоха Асошиейтед прес и БТА.

Вероятността от смъртоносен сблъсък между дрон и самолет накара властите да спрат всички полети до и от Гетуик.

Полицията обяви, че безспорно появата на дроновете е била целенасочен опит да се попречи на работата на летището през върховия период в годината, но "няма абсолютно никакви признаци, за да се предполага, че това е свързано с тероризъм".

Двайсетина полицейски екипа се опитаха безуспешно да издирят оператора на дроновете, веднага щом първият беше забелязан снощи над Гетуик. Полицията информира летищните власти, че е прекалено рисковано да се опита да свали дроновете със стрелба, защото някой може да загине от заблуден куршум.

"Всеки път, щом сметнем, че сме се доближили до оператора, дронът изчезва", посочи старши полицейският офицер от графство Съсекс Джъстин Бъртъншоу. "Когато решим да отворим летището, дронът се появява отново".

Министърът на отбраната Гавин Уилямсън каза, че в помощ на полицията са изпратени военни експерти, включително снайперисти и един хеликоптер, предаде ДПА.

Дроновете може да бъдат засмукани от двигател или да разбият стъклото на пилотска кабина.

Кризата на летище Гетуик се отрази на полетите във Великобритания, в континентална Европа и отвъд континента, тъй като пристигащите полети бяха пренасочвани, а излитащите отлагани.

Пътници описаха мразовитите условия тази нощ на Гетуик, където стотици хора спаха на пейки и на пода, а много пътуващи се оплакаха, че не са ги информирали за промяната в разписанието.

Гетуик, второто по натовареност британско летище, най-напред затвори снощи, след като бяха забелязани два дрона. После отвори за малко около 3 ч. тази сутрин, но отново затвори 45 минути по-късно след като дроновете пак се появиха.

Летището е на около 45 км южно от Лондон и обслужва годишно над 43 млн пасажери. Около 110 000 трябваше днес да минат през Гетуик.

Полицията каза, че дроновете са с "промишлена спецификация", която значи, че не са малки евтини машини на аматьори ентусиасти.

Люк Макомиски, който се приземил в Манчестър, на повече от 260 км от Лондон, каза, че ситуацията "е просто хаос и че е имало само два автобуса и две таксита, които вземали по 600 лири, за да закарат хора до Гетуик".

Великобритания затегна законите за дроновете и пускането на дрон на разстояние 1 км от летище се наказва с до 5 години затвор.

"Хаос, хиляди разочаровани хора, скупчили се на безкрайни опашки или седящи в безизходица на пода до куфарите си - така изглеждаше днес второто по натовареност летище на Великобритания", съобщи ТАСС. "Летището се оказа напълно парализирано заради неголеми безпилотни летателни апарати, които се появиха над пистата за излитане и кацане".

Източници на телевизия "Скай нюз" съобщиха, че летището няма да отвори по-рано от петък.