Две голи до кръста активистки на Фемен пробиха охранителния кордон при преминаването на автоколоната на президента на САЩ Доналд Тръмп по булевард "Шанз-Елизе" в Париж преди да бъдат задържани, предадоха Франс прес и Ройтерс.

Върху голите гърди на активистките бе изписана думата "Лицемерие". Те прескочиха охранителните заграждения в момента, в който колата на Тръмп минаваше пред публиката, и незабавно бяха задържани.

Фемен е радикално феминистко движение, което протестира срещу сексизма, расизма, хомофобията и по други социални и политически въпроси.

Около 70 световни лидери се събраха при Триумфалната арка в Париж на тържествена церемония по случай 100 години от края на Първата световна война.

Президентите на САЩ Доналд Тръмп и на Русия Владимир Путин, германската канцлерка Ангела Меркел и десетки монарси, президенти и премиери от Европа, Африка, Близкия изток отбелязаха заедно с френския президент Еманюел Макрон момента, в който оръжията замлъкнаха в Европа преди един век.

Церемонията започна с малко закъснение, след 11 ч. местно време, когато камбаните започнаха да бият, отбелязвайки момента на подписване на примирието, но тогава лидерите още бяха на път към Триумфалната арка, отбелязва Асошиейтед прес.

Президентът Тръмп се поздрави с френския си колега Макрон, канцлерката Меркел и краля на Мароко Мохамед Шести. Президентът Путин, който пристигна последен, също се ръкува с Макрон, Тръмп и Меркел.

100 000 са мобилизираните днес полицаи за сигурността в Париж.

Снимка: БТА

Активистките успяха да пробият охранителния кордон

Снимка: БТА

Жените бяха задържани моментално

Снимка: БТА