Има пострадали двама чужденци, но засега не е ясно състоянието им. Говорителят на вътрешното министерство на Афганистан Сидик Сидики не съобщи националността им, нито дали са цивилни, военни или охранители на съвета, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Посланикът на Лондон в Кабул каза, че сред жертвите има трима афганистански охранители на Британския съвет. Той добави, че е ранен чужд военен, но не съобщи националността му. В началото на нападението в сградата имало двама британци и един южноафриканец. Те останали невредими, защото се заключили в скривалище в сградата. Според британския посланик сред ранените има непалски гвардейци, охраняващи британските представителства в Афганистан.

В Лондон министерството на външните работи обяви, че всички служители на Британския съвет в Кабул са живи и здрави.

Между трима и четирима камикадзета са щурмували сградата, поясни Сидики пред представители на пресата, дошли в района на Британския съвет.
Нападението срещу сградата на Британския съвет, който отчасти се финансира от британското правителство, започна между 5,30 и 5,45 часа местно време с две мощни експлозии, които отекнаха в рамките на няколко минути в квартала Карт-е-Парван, на 6 километра западно от центъра на града. Двете експлозии бяха последвани от спорадична стрелба, разказват очевидци.
 
След това започнала престрелка между нахлулите в сградата на съвета нападатели и притеклите се полицаи и сили на реда. Продължилата близо три часа престрелка спряла към 8,30 часа местно време. Около 10 часа местно време обаче изстрелите били подновени и тогава отекнала нова силна експлозия. 

В района на Британския съвет в Кабул пристигнаха и военни от НАТО (ИСАФ) - американци, британци и французи.
Говорител на силите на НАТО в Афганистан, капитан Джъстин Брокоф потвърди, че коалиционните сили са изпратили малък брой военни на мястото на атаката.

След 9-часово сражение следобед бе съобщено, че всички нападатели са убити, предаде Франс прес, като цитира посланика на Великобритания в Афганистан Уилям Пейти.

Талибаните поеха отговорност за нападението, извършено в деня, в който Афганистан отбелязва обявяването на независимостта си от британско владичество.
"Днес ние честваме годишнината от нашата независимост, която извоювахме от британците преди 92 години. С днешното нападение искаме да отбележим този ден. Британците отново нахлуха в нашата страна и ние трябва отново да отвоюваме нашата независимост", се казва в посланието на талибаните. 

Според съобщението са атакувани две сгради - на Британския съвет и на мисията на ООН в Афганистан.
От мисията обаче опровергаха, предаде Франс прес.
 
Афганистан обяви независимостта си от британско владичество на 19 август 1919 г., след тригодишна война, припомня Франс прес. В Афганистан британците сега имат контингент от 9500 военни, които са част от многонационалните сили на НАТО.