Самият шеф на Националната дирекция за сигурност бил само леко ранен, предаде БТА. Той отивал на работа, когато атентатор се самовзривил край автомобила му, уточнил говорителят.

Нападението било извършено от камикадзе, който дошъл пеша, а не с кола бомба, както първоначално беше съобщено. Самоубийствените атентати са сред предпочитаните оръжия на талибанските бунтовници, които воюват срещу правителството в Кабул и натовските му съюзници откакто бяха свалени от власт в края на 2001 г., отбелязва агенцията.

Според ООН нападенията в Афганистан са нараснали с 40 процента през първите осем месеца на годината в сравнение със същия период на миналата година. Броят на самоубийствените атентати се е увеличил с 50 процента за година. Силите на НАТО в Афганистан обаче оспорват тези данни и твърдят, че насилието в страната е спаднало с два процента от началото на годината.

В средата на септември афганистански бунтовници, въоръжени с автомати, гранатомети и пояси с експлозиви, предприеха 20-часови координирани атаки срещу различни обекти в Кабул, разкривайки колко е уязвима сигурността в столицата в момент, когато войските на САЩ започват да се изтеглят от Афганистан, коментира тогава в. "Вашингтон пост".