Катастрофата, станала късно в петък вечерта, е довела до най-големия брой жертви за международните сили при единичен инцидент след началото на войната в Афганистан през 2001 г., съобщава БНР. Заедно със седемте загинали афганистанци, общият брой на жертвите достига 38. Президентът на Ислямска република Афганистан Хамид Карзай изрази съболезнования за катастрофата на хеликоптер на НАТО и смъртта на 31 члена на американските специални части.

В района Танги Джой Зарин в областта Саид Абад се провежда съвместна операция, съобщи говорител на провинция Вардак, цитиран от БТА. Сред загиналите през нощта има и талибани, уточни говорителят, но не даде повече подробности.

В неделя НАТО съобщи, че започва операция по събирането на останките на хеликоптера. Четирима членове на силите на НАТО в Афганистан бяха убити при две отделни нападения днес, съобщи международната коалиция. Двама са били убити при нападение на бунтовници в размирната източна част на Афганистан днес, съобщават Международните сили за поддържане на сигурността в Афганистан (ИСАФ). Други двама са били убити от бунтовници в Южен Афганистан.

Сред американските войници е имало 22 "тюлени" (членове на специалните части на ВМС на САЩ), трима авиодиспечери от ВВС, и водач на куче, са уточнили за Асошиейтед прес американски военни източници, пожелали да останат анонимни. Никой от загиналите 22-ма членове на "тюлените" не е бил от екипа, извършил операцията в Пакистан, при която беше убит Осама бин Ладен. Били са обаче от същата част. Фактът, че са летели с разбилия се хеликоптер, навежда на мисълта, че мисията им е била насочена срещу важна фигура на бунтовниците. Няма официално съобщение за причините за катастрофата.

Висш представител на американската администрация във Вашингтон каза, че изглежда машината е била свалена. Талибаните заявиха, че са свалили вертолета с ракета, когато е участвал в операция срещу къща, в която се били събрали бунтовници.

Междувременно бомба е унищожила най-малко 16 цистерни, превозващи гориво за частите на НАТО в съседен Афганистан, съобщи пакистанската полиция за поредния от серията опити да се разстроят доставките. Общо 28 цистерни на НАТО са били паркирани на терминал в предградията на Пешавар, главният град в северозападната част на страната по време на експлозията, предизвикала пожар, обхванал 16 от машините. Никоя групировка досега не е поела отговорност за нападението.