Демонстрантите скандираха "Смърт на Америка", "Смърт на християните" и "Смърт на Карзай", визирайки афганистанския президент Хамид Карзай, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА. Те подпалиха автомобилни гуми и блокираха едно от главните шосета в Кабул, преди полицията да се намеси.

Според източник от полицията един демонстрант е бил убит, а петима са ранени, но жертвите могат да се окажат и повече. "Има над 10 000 демонстранти и някои от тях развяват бялото знаме на талибаните," заяви полицай от мястото на безредиците.
Протестите идват идват само три дни преди парламентарните избори, които талибаните се заканиха да осуетят.

Демонстрациите са предизвикани от плановете на американски пастор да изгори екземпляри от Корана, които впоследствие бяха отменени.
Пасторът искаше да изгори 200 екземпляра от свещената книга на мюсюлманите, като смяташе да организира публично горене на Корана на 11 септември. Други двама свещеници обаче успяха да изгорят по един екземпляр от Корана преди дни.

Коранът бе осквернен и в Ню Йорк, където имаше демонстрация срещу изграждането на джамия близо до мястото на атентатите от 11 септември.