Националната метеорологична агенция първоначално съобщи, че трусът е бил с магнитуд 7,1, а епицентърът му е бил на дълбочина 10 км в океана край североизточното крайбрежие на главния остров Хоншу. По-късно агенцията коригира силата на труса на 7,3, а дълбочината му на 30 км, предаде БТА.

Работниците на АЕЦ "Фукушима-1" бяха евакуирани на по-високи места, след като националната метеорологична агенция предупреди за цунами с височина 50 см. Телевизия Ен Ейч Кей по-късно съобщи за появата на десетсантиметрови приливни вълни по североизточното крайбрежие. Впоследствие агенцията отмени предупреждението си за цунами.

ТЕПКО - компанията оператор на "Фукушима -1" съобщи, че няма признаци за нови поражения в централата, която пострада тежко от вълните цунами след катастрофалното земетресение на 11 март.

Въпреки евакуацията е продължило вкарването на вода в реакторите с цел охлаждането им, както и на азот в два енергоблока като предпазна мярка за предотвратяване на нови експлозии на водород. Според ИТАР-ТАСС силни подземни тласъци са били усетени в 25 от 47-те префектури на Япония, включително в Токио. Заради труса временно спря движението на влаковете стрела "Шинкасен".