Информацията бе публикувана няколко часа след като по-рано днес бе съобщено за сходен инцидент в другата белгийска АЕЦ - "Доел". Според коментар на говорителя на компанията "Електрабел", стопанисваща АЕЦ, инцидентът в Тианж е бил предизвикан от изпускането на нерадиоактивна пара от клапан за намаляване на налягането в зоната извън периметъра на ядрените реакции.

Според очевидци шумът е продължил десетина минути и е бил сходен със звука от прелитащ самолет. По случая се води разследване, се отбелязва в съобщението.

По-рано днес заради късо съединение в електрическо табло на техническо помещение извън т.нар. активна зона в АЕЦ "Доел" персоналът на централата беше евакуиран. Двете белгийски АЕЦ разполагат с общо седем реактора, като двата най-стари от тях са започнали работа през 1975 г.

Европейският съюз засили мерките за сигурност в ядрените си централи след инцидента в японската централа Фукушима. Германия дори обяви, че се отказва от ядрената си енергетика и ще предприеме стъпки към закриване на ядрените си централи. България все още мисли дали да започне строителството на АЕЦ Белене.