Американският заместник-държавен секретар Джон Съливан заяви днес, че е знаел, че личният адвокат на Доналд Тръмп е водил дезинформационна кампания срещу посланичката на САЩ в Украйна, чието отзоваване представлява интерес за демократите, целящи отстраняване от длъжност на президента, предаде Франс прес.

По време на изслушването на Съливан в Сената, който трябва да потвърди назначаването му за следващ посланик в Русия, заместник-държавният секретар трябваше да отговори на въпроси на демократи по украинската афера, станала причина Тръмп да бъде изправен пред процедура по импийчмънт.

Демократическата опозиция в САЩ иска да установи дали президентът републиканец е извършил злоупотреба с власт като е поискал Украйна да разследва негов потенциален съперник демократ на следващите избори догодина, по-специално по време на телефонен разговор през юли с президента на Украйна Володимир Зеленски.

"Изискването за разследване на вътрешнополитически опонент не би било в съответствие с нашите ценности", каза Съливан в отговор на сенатора демократ Боб Менендес.

Той зададе въпрос за случилото се с бившата посланичка в Киев Мари Йованович, която тази пролет внезапно беше върната във Вашингтон.

Съливан заяви, че дипломатката от кариерата е представлявала САЩ по "възхитителен начин". Той каза преди всичко, че е знаел, че личният адвокат на Тръмп Руди Джулиани води кампания за оклеветяване на Йованович.

Запитан за "паралелната дипломация", водена от Джулиани в Украйна, Съливан призна, че е бил в течение на неговата кампания срещу посланичката.

Що се отнася до преписката за Йованович, предоставена от адвоката на Държавния департамент, след като я прочел, Съливан преценил, че тя не "дава основание за предприемане на мерки срещу посланичката".

Въпреки това Съливан оправда решението за отзоваване на Йованович. "Казаха ми, че президентът е загубил доверие в нея", обясни той. "Когато президентът загуби доверие в посланик, независимо дали оправдано или не, посланикът трябва да се прибере", допълни Съливан.

В средата на този месец Йованович потвърди по време на нейното изслушване пред комисии на Камарата на представителите, които се занимават с разследването срещу Тръмп, че в продължение на месеци президентът е оказвал натиск за връщането й въз основа на "фалшиви обвинения".