Адвокатът на Коен Стивън Райън съобщи, че прокуратурата е извършила обиските отчасти въз основа на информация, получена от офиса на специалния прокурор Робърт Мълър, който разследва предполагаемото наговаряне между представители на предизборния щаб на Тръмп и Русия по време на изборите в САЩ през 2016 година.

Райън съобщи, че са били иззети поверителни разговори между Коен и негови клиенти. По данни на в. "Ню Йорк таймс" са били конфискувани имейли, данъчни декларации и бизнес документи.

По данни на в. "Вашингтон пост" Коен е разследван за нарушаване на закона за финансиране на кампаниите и банкова измама.

Коен е в центъра и на скандал, отнасящ се до плащането на сума от 130 000 долара на порноактрисата Сторми Даниълс. Тя твърди, че през 2006 г. е имала връзка с него и е получила парите малко преди президентските избори през 2016 г., за да запази мълчание.

Коен заяви, че е платил сумата от собствения си джоб. Президентът Доналд Тръмп заяви, че не е знаел за плащането.

Запознат с разследването източник съобщи, че при обиска вчера ФБР и прокуратурата са търсили и имейли, разменени между Коен и бившата директорка на комуникациите на Белия дом Хоуп Хикс, отнасящи се до състояла се през 2016 г. среща между зетя на президента Джаред Къшнър, сина му Доналд Тръмп-младши и руснаци, обещали компрометираща информация за съперничката на Тръмп Хилари Клинтън. Подобни имейли не са защитени от разпоредбите, които предпазват разговорите между адвокат и негов клиент.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп определи като срамни извършените от ФБР обиски. Според него те са част от "лов на вещици".

Тръмп нарече екипа на специалния прокурор Робърт Мълър, който разследва предполагаемата руска намеса в президентските избори в САЩ през 2016 г., "най-предубедената група хора". Президентът повтори, че според него министърът на правосъдието и главен прокурор на САЩ Джеф Сешънс не е трябвало да се отказва от надзорните си правомощия по отношение на това разследване.