Премиерът на Етиопия Абий Ахмед написа в социалните медии днес, че в близките дни предстои "последна и решаваща" военна операция на правителствените сили срещу бунтовниците в северната провинция Тигре, предаде Асошиейтед прес. На лидерите на Тигре е бил даден тридневен ултиматум, който е изтекъл днес, съобщава премиерът в поста си.

Абий, който миналата година спечели Нобелова награда за мир, продължава да отхвърля международните призиви за диалог и деескалация в избухналия преди две седмици конфликт в Африканския рог, който се прехвърли в съседна Еритрея и принуди над 25 000 етиопски бежанци да потърсят спасение в Судан.

Разтревожените африкански съседни страни, включително Уганда и Кения, също призовават за мирно решение, но правителството на Ахмед смята регионалното правителство на Тигре за незаконно, след като то отправи предизвикателство към централните власти, организирайки местни избори през декември.

Администрацията на Тигре възрази срещу отлагането на националните избори за следващата година заради пандемията от Ковид-19 и смята правителството на Абий Ахмед за нелегитимно, защото мандатът му бил изтекъл.

Федералното правителство в Адис Абеба потвърди днес, че са нанесени нови въздушни удари край Мекеле - столицата на Тигре, нарече ги "прецизно насочени и хирургични" и отрече твърденията на администрацията в Тигре, че има цивилни жертви.

Комуникациите и транспортните връзки с провинция Тигре остават почти напълно прекъснати, което прави трудно да бъдат проверени твърденията на всяка от двете страни в конфликта.

Има ли изход към спиране на войната

Бунтовниците, срещу които федералното правителство воюва - Народния фронт за освобождение на Тигре (НФОТ), са политическа партия, която дълго време имаше доминираща роля в етиопската политика. Откакто Абий встъпи в длъжност през 2018 г., той е в конфликт с тигрейските елити, извършвайки чистка срещу тях в държавните институции.

Преди около десетина дни Абий шокира международната общност, като нареди в региона да влязат войници, след нападение на НФОТ. Той наложи полицейски час, назначи нов губернатор и разпореди въздушни удари, отбеляза ДПА.

"Федералното правителство определя това като решителна операция за премахване на военна хунта и освобождение на народа на Тигре", каза анализаторът Ахмед Солиман, експерт по Африканския рог в британския мозъчен тръст "Чатъм хаус".

Но "фактът, че водачът на НФОТ призова гражданите да грабнат оръжието, предполага продължителен конфликт", добави той, отбелязвайки, че тигрейците са калени в битки и добре оборудвани с оглед на това, че години наред са участвали в пограничната война с Еритрея.

И от двете страни се съобщава за кръвопролития, въпреки че липсват категорични данни за жертвите, а в момента към границата със Судан има поток от бежанци, бягащи от Тигре.

С това конфликтът придобива все по-голямо регионално измерение.

Наличието на хиляди бежанци на негова територия "може да дестабилизира Судан в време, когато страната иска да извърши исторически политически преход" след преврат миналата година, смята изследователската група Център "Суфран", цитиран от ДПА.

Тигре срещу Абий

Водачът на НФОТ Дебрецион Гебремикаел заяви за ДПА в телефонно интервю, че "цялото население на Тигре е разгневено от случващото се, те (федералното правителство) се опитват да ни подчинят".

По думите му щатът бива наказан за произвеждането и спечелването на изборите през септември въпреки противопоставянето на Адис Абеба - откъдето забраниха произвеждането им заради пандемията от КОВИД-19.

Макар и НФОТ да притежава оръжия, "хората са готови да се бият дори с тояги, ако трябва", заяви Дебрецион.

"Сега (Абий) трябва да бъде предаден на Международния наказателен съд за военни престъпления. Той бомбардира собствения си народ", добави лидерът на НФОТ.

Абий обаче отстоява становището, че е бил принуден да действа в Тигре, след като НФОТ е извършил "държавна измяна", убивайки федерални войници, "когато те са били най-уязвими, (докато са били) по пижами".

НФОТ "27 години управляваше страната с потиснически средства, а не със законови", заяви Абий.

Норвежкият Нобелов комитет, който миналата година отличи с престижната Нобелова награда за мир премиера на Етиопия Абий Ахмед, изрази "силно безпокойство" от ситуацията в африканската държава и призова централното правителство и властите в Тигре към деескалация на напрежението, предаде Франс прес.

"Комитетът следи отблизо събитията в Етиопия и е силно притеснен", заяви секретарят Олав Ньолстад. Той подчерта, че всички участници носят съвместна отговорност да спрат ескалацията на насилието и да помогнат за разрешаването на спорове и конфликти с мирни средства.