Забраната обхваща 1700 парка и около 22-километровата плажна ивица на града, както и зоните за пешеходци като "Таймс скуеър", съобщи БГНЕС.

Текстът бе приет с 36 гласа "за" и 12 "против" и след като бъде подписан от кмета, ще влезе в сила след 3 месеца.
Глоби от 50 долара
ще бъдат събирани от парковата полиция, която патрулира и из града, където прави санитарни инспекции на ресторанти и пазари.

Пушенето в ресторанти, барове и кафенета в Ню Йорк е забранено от 9 години. Кметът Блумбърг, който е ревностен враг на цигарите, изтъкна, че жителите на града живеят средно с 19 месеца по-дълго отколкото през 2002 г.
"Статистиката не лъже, пасивното пушене убива и никой не трябва да вдишва цигарен дим, докато се разхожда в парка или на плажа", заяви от своя страна председателката на Общинския съвет Кристин Куин.

През юни 2010 г. в САЩ влезе в сила закон, който забранява продажбата на цигарите "light". Законът налага регулации на цигарената индустрия и забранява да се продават пакети с думите "light," "mild," или "low" на тях. Причината е, че те могат да подведат пушачите, като ги накарат да вярват, че цигарите не са толкова вредни.