Американските сили нанесоха удари по мишени на групировката "Ислямска държава" в Северна Сирия, при които използваха разположена в Турция подвижна ракетна система, заяви днес висш дипломат на САЩ, цитиран от Ройтерс, ТАСС и БТА.

"Силите на САЩ поразиха миналата нощ цели на ИДИЛ в Сирия близо до турската граница с разположена неотдавна високо мобилна артилерийска ракетна система", заяви в Туитър специалният пратеник на американския президент за коалицията за борба с "Ислямска държава" Брет Макгърк.

Засега няма информация кога е била разположена системата на турската граница.

Турция, която участва във водената от САЩ коалиция срещу "Ислямска държава", отвори днес ново направление за военни действия в Северна Сирия, след като турски танкове преминаха границата от окръг Килис.

Те навлязоха на територията на село Ал Раи в северна Сирия.

С това Анкара откри нов фронт, след като миналата седмица предприе операция "Ефратски щит", целяща да прочисти района на границата от присъствието на бойци от ИД и от сирийските кюрдски милиции /Сили за защита на народа/, които Анкара разглежда като терористична организация.

Танковете навлязоха на територията на селото, за да окажат военна подкрепа на Сирийската свободна армия, след като прогониха джихадистите от няколко села в региона в рамките на операция "Ефратски щит", съобщава турската агенция Доган.

Навлезли са 20 танка, няколко бронетранспортьора, бронирани коли и камиони с оръжие и боеприпаси. Преминаването на техниката бе прикривано от турска страна с артилерия, обстрелваща позиции на групировката "Ислямска държава" в района, съобщава агенцията.

Днес техниката навлезе на 50 км западно от Джараблус. На 30 км от точката на пресичане на границата е разположен град Ал Баб, който остава под контрола на ИД и е смятан за една от основните опорни точки на групировката в северна Сирия, съобщават турските медии.

Турция посочва като цел на днешното прехвърляне на танкове и военна техника по-нататъшното прочистване на линията Азаз-Джараблус от терористи и подпомагане на придвиждането на Сирийската свободна армия на юг.