Торнадото разруши десетки жилищни сгради, отнесе автомобили и нанесе щети на болницата в Джоплин, която се наложи да бъде евакуирана. Градът се намира на около 220 км южно от Канзас. Силният вятър разнесе отломките на около 100 км от Джоплин. Друго торнадо в щата Минесота причини смъртта на един човек и рани близо 30 души.

Силни бури връхлетяха редица щати от Уисконсин до Оклахома. Пострадали са много жилищни сгради; над 200 постройки са разрушени. Ранени са най-малко петима души. Спасителите са извадили 11 тела от развалините в град Джоплин, щата Мисури. Пострадалите райони се разчистват, но повалени дървета са препречили част от пътищата, което затруднява операциите. В някои райони все още няма ток, телефонни връзки и питейна вода.

Един човек е убит и петима са ранени от торнадо в град Рединг, щата Канзас, информира Асошиейтед прес. Над 20 къщи в града са напълно разрушени, а над 200 - повредени. Районът бе връхлетян и от силни ветрове със скорост до 165 км/ч и от градушка; на някои места ледените късове били с размерите на топка за тенис.