Главата на Римокатолическата църква отправи своя апел от Конгреса на САЩ, където говори пред членовете на двете камари от същата трибуна, от която обичайно американските президенти произнасят всяка година своята годишна реч "За състоянието на Съюза", предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Вижте снимки >>>

Това бе историческо, първо по рода си слово

"Необходимо е постигането на деликатен баланс, за да се преборим с насилието, извършвано в името на една религия или на една идеология, като същевременно запазим индивидуалните свободи", заяви папата.

Зад Франциск в пленарната зала седяха вицепрезидентът на САЩ Джо Байдън и председателят на Камарата на представителите Джон Бейнър, и двамата католици, отбелязва Асошиейтед прес.

Кризата с мигрантите

В речта си папата засегна кризата с мигрантите, като подчерта, че тя е най-голямата по рода си от Втората световна война и изисква взимането на много трудни решения.

"Нашият свят е изправен пред бежанска криза, която е невиждана по мащаби от Втората световна война насам. Тази криза ни изправя пред големи предизвикателства и пред множество трудни решения", каза Франциск.

Папата каза, че на мигрантите не трябва да се гледа не като на числа, а като на хора. "Ние трябва да се вгледаме в лицата на тези хора и и да изслушаме историите им, да се опитаме да реагираме по най-добрия начин на тяхната ситуация. Да реагираме по начин, който винаги да е хуманен, справедлив и братски", каза папата, цитиран от Ройтерс.

Пред конгресмените той се описа като син на имигранти от Италия, установили се в Аржентина миналия век. "Ние, хората на този континент, не се страхуваме от чужденци, защото много от нас, от хората тук, сме чужденци", припомни Франциск и предизвика аплодисменти от аудиторията, предаде ДПА.

Климатичните промени

Франциск засегна и темата за климатичните промени, като призова за смели действия по въпроса, предаде Франс прес. Той подчерта, че САЩ са призвани да изиграят важна роля в тази насока.

В Конгреса обаче има голяма група народни избранници, които оспорват действителността на климатичните промени, отбелязва АФП.

Търговията с оръжие

Говорейки пред законодатели от страната, която е най-големият износител на оръжия в света, папата призова да бъде сложен край на оръжейната търговия, предаде Асошиейтед прес.

Той попита конгресмените защо оръжията се продават на хора, които имат намерение само да причиняват страдания на невинни.

Тъжният отговор на този въпрос ни е известен много добре и той е, че тези оръжия се продават просто за пари. Това са пари, които са пропити с кръв, често пъти кръвта на невинни хора, каза папата.

Използването на военна сила

В същото време Франциск заяви, че е законно използването на военна сила срещу несправедлива агресия, като например атаките на ислямистките срещу християни и други религиозни малцинства в Ирак и Сирия, посочва АП.

Светият отец произнесе своята историческа реч при засилени мерки за сигурност. Улиците около Конгреса бяха блокирани, а полицейското присъствие беше голямо.