Президентът Барак Обама е бил информиран за заговора още през юни. Заговорът е бил осуетен от ФБР и агенцията за борба с наркотрафика, съобщи БТА.

Заговорниците са идентифицирани като Мансор Арбабсиар - 56-годишен натурализиран американски гражданин с паспорт и от Иран, който бе задържан на 29 септември на летище "Кенеди" в Ню Йорк, и Голам Шакури, който се издирва. Арбабсиар бе изправен пред съд в Манхатън днес и може да получи доживотен затвор.
Проучва се възможността зад този заговор да стоят иранските власти, тъй като Шакури е член на Кудс, звено на иранските Революционни гвардейци. Той одобрил план за убийството на саудитския посланик в САЩ принц Турки ибн Фейсал ал Сауд в телефонни разговори с Арбабсиар.
Заговорът е предвиждал убийството на саудитския посланик при нападение с експлозиви, при което е можело да загинал и много други хора и е щял да бъде „началото” на атака на американска земя, предаде АПФ, на която се позова "Фокус".

През юли и август Арбабсиар платил 100 000 долара на информатор на агенцията за борба с наркотрафика за убийството на посланика. След ареста си миналия месец той признал вината си.

Министърът на правосъдието на САЩ Ерик Холдър заяви на пресконференция, че заговорът е бил "изготвен, организиран и ръководен от елементи на иранското държавно ръководство". Холдър, който е и главен прокурор, съобщи, че иранците наели мексикански наркокартел да извърши убийството на посланика. Цялата операция струвала 1,5 милион долара.

Холдър заяви, че още в близките часове САЩ ще вземат неуточнени мерки срещу иранското правителство. На въпрос дали заговорът е бил одобрен на най-високо ниво в иранското държавно управление той отвърна, че министерството на правосъдието не отправя такова обвинение.
"Това, което се опита да направи иранското правителство, е ужасяващо и дава повод за тревога. Ще влезем в контакт със съюзниците ни и страните навсякъде по света, за да ги информираме какво е било осуетено", каза обаче Ерик Холдър.

Държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън заяви в интервю за Асошиейтед прес, че САЩ подготвят нови наказателни мерки срещу иранци, имайки предвид санкции, които ще наложи министерството на финансите на САЩ. Клинтън предрече, че разкритият заговор още повече ще изолира Иран от международната общност.

Иран обаче отхвърли американските твърдения, че е замесен в заговор за убийството на саудитския посланик във Вашингтон. ИРНА, официалната иранска осведомителна агенция, нарече обвиненията на министерството на правосъдието "нов пропаганден сценарий на Америка", насочен срещу Иран.
Гневен, иранският посланик в ООН се оплака с писмо до 
генералния секретар на организацията Бан Ки-мун и до Съвета за сигурност от подстрекателство към война от страна на САЩ, предаде Ройтерс, цитирана от "Фокус".

Няколко часа по-късно САЩ предупредиха гражданите и дипломатите си в чужбина за опасност от терористични нападения.
Държавният департамент съобщи, че предполагаемият заговор "вероятно е признак за по-агресивно съсредоточаване на вниманието на иранското правителство върху терористичната дейност срещу дипломати от някои страни, включително възможни атентати срещу САЩ".

"Американски граждани, които живеят и пътуват в чужбина трябва да имат предвид предупреждението на Държавния департамент и друга информация за пътуването им, когато вземат решение относно плановете си за пътуване и дейностите си в чужбина", се казва още в съобщението, предаде АФП, цитирана от БГНЕС.