В момента Айрин е от трета категория със сила на вятъра от 185 километра в час.
Според прогнозите ураганът, който се движи на северозапад към САЩ и мина през Бахамите, може да достигне сушата още в събота сутринта.
Очаква се Айрин да връхлети първо Северна Каролина.

В окото на мощния ураган "Айрин" рискуват да се окажат български студенти, които са на бригада в Съединените щати, съобщи БНТ. Работодателят на младежите е отказал да ги евакуира от острова в щата Северна Каролина, където се намират.

В специално обръщение президентът Барак Обама прикани съгражданите си да подходят сериозно към опасността, който по думите му е извънредно голяма и ще нанесе големи материални щети. Обама подчерта, че жителите по източните брегове на САЩ трябва да започнат незабавно подготовката си за посрещане на урагана, който нарече "исторически". В изявлението си, направено на остров Мартас Винярд край бреговете на щата Масачузетс, където е на почивка, президентът на САЩ призова американците да се подчиняват на заповедите на спасителните екипи за евакуация.  Той обачи, че прекратява отпуската си.

Извънредно положение е обявено в щатите Северна Каролина, Мериленд, Вирджиния, Делауеър, Ню Джърси и Ню Йорк.
Задължителни евакуации бяха обявени в части на щатите Делауеър, Мериленд, Ню Джърси и Северна Каролина, предаде Би Би Си, цитирана от "Фокус".
Хората се запасяват с храна и вода, укрепват домовете си, подсигуряват покриви, превозни средства и лодки.

Заради приближаването на урагана движението на влаковете във Вашингтон вече е спряно. Работници трескаво укрепват електропроводите и поставят бариери около Националната катедрала.
Командването на ВМС на САЩ обяви, че на корабите от Втори боен флот, базиран в Хемптън Роудс, Вирджиния, са получили заповеди да излязат в морето като предохранителна мярка срещу задаващата се стихия. Морски офицери обясниха, че големите плавателни съдове устояват на големи бури по-добре в открито море, отколкото в пристанища.

Губернаторът на щата Ню Йорк Андрю Куомо обяви извънредно положение. Тази формална стъпка ще позволи на щатските власти по-ефикасно и оперативно да оказват помощ на населените места в подготовката им да посрещнат ударите на стихията, в евакуацията на жителите и ликвидирането на последиците от бедствието, отбеляза той, предадоха Ройтерс и АП, цитирани от БТА. Очаква се в Ню Йорк Айрин да връхлети в неделя.

Евакуират се болници и домове за възрастни.
Кметът на мегаполиса Майкъл Блумбърг призова хората, които живеят в ниско разположените райони, да започнат да се евакуират, за да не бъдат блокирани. Препоръчвам на всички в Ню Йорк да излязат през уикенда извън града, каза той.
"Най-опасното нещо в този град и заради което ще имаме вероятно най-много трагедии, е, когато хората ходят да плуват. Не ходете да плувате, ако няма спасител, ако плажът е затворен. Знам, че някои хора обичат да ходят заради бурните вълни. Вълнуващо е, но е опасно. Няма вълнение, заради което си заслужава да умрете", призова градоначалникът.

Властите в Ню Йорк решиха да затворят градското метро. Метрополитенът затваря в 12:00 в събота, 27 август. Очаква се градските власти да пуснат допълнителни автобусни линии, които да поемат транспорта на пасажерите, свикнали да ползват метрото. Кога подземната железница ще започне да функционира отново, засега не е ясно.

Социалните служби в града осигуряват на бездомните хора достъп до приюти. По улиците властите премахват потенциални дървета, които може да паднат по време на урагана. Чистят се уличните шахти, край ниските квартали са изпратени полицейски катери, подготвени са и аварийни електрогенератори.

Стихията уби един човек в Пуерто Рико и двама в Доминиканската република, където имаше и изчезнали хора.

Последна промяна в 21.40ч.