Това съобщи германският министър на вътрешните работи Томас де Мезиер, цитиран от ДПА и БТА.

36 процента от кандидатите за убежище са били от Сирия, 17 на сто от Афганистан и 13 на сто от Ирак. Около 55 000 мигранти са се върнали доброволно в родните си страни през 2016 г. - в сравнение с 35 000 през 2015 г., а 25 000 са били принудително депортирани.

Канцлерката Ангела Меркел обещава национални усилия, за да се гарантира връщането на хората, които нямат право да останат в Германия. Според Де Мезиер броят на връщанията все още е твърде малък. По думите му се водят преговори с провинциалните власти, които отговарят за връщанията, да увеличат усилията в тази насока.

През 2015 г. в пика на миграционната криза в Европа Германия е приела 890 000 души - над три пъти повече от регистрираните през 2016 година. Броят на пристигащите мигранти е намалял рязко поради затварянето на балканския път през март и споразумението между Европейския съюз и Турция за спиране на потока през Егейско море към Гърция.

Данните за 2016 г. ще повлияят на парламентарните избори по-късно тази година. Очаква се ключови въпроси в кампанията да бъдат миграцията и интеграцията на новодошлите.

Правителството на Меркел значително втвърди миграционната политика след септември 2015 г., когато канцлерката отвори границите на Германия за блокирани в Унгария бежанци и мигранти, мнозина от които бягаха от войни в Близкия изток.

Въпреки че тогава тя получи похвали в Европа за спорното си решение, социологическите проучвания в Германия отчетоха спад на обществената подкрепа за Меркел заради растящото недоволство от несекващия приток на мигранти. Федералната служба за миграцията и бежанците е разгледала през 2016 г. повече от 695 000 молби за убежище - над два пъти повече в сравнение с 2015 г.

Почти 60 процента от кандидатите са получили или пълен бежански статут, или по-ниска степен на защита, отбелязва Асошиейтед прес. Де Мезиер каза, че Германия не планира да помага на бежанци, блокирани на Балканите след затварянето на балканския миграционен маршрут.