Това принуди компанията да отмени около 520 полета по къси и среднодълги маршрути, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Синдикатът УФО (UFO) призова членовете си, работещи на самолети Еърбъс А320 (Airbus A320) и Боинг 737 (Boeing 737) на основното летище на Луфтханза във Франкфурт към стачка, започнала днес в 6:00 часа местно време (7:00 часа българско време).

Стачката ще продължи 17 часа и освен Франкфурт ще обхване и летището в Дюселдорф.

Очаква се стачните действия да продължат една седмица, обхващайки различни летища.

За утре (8 ноември) обаче няма планирани протести.

Стачката не засяга подразделенията Луфтханза като Юроуингс (Eurowings), Джърмануингс (Germanwings), Суис (Swiss) и Остриън еърлайнс (Austrian Airlines).

Синдикатът УФО (UFO) настоява да бъдат запазени преференциите, които позволяват на много от членовете на кабинния персонал да се пенсионират на 55 години.

Протестът започна, след като преговорите по пенсионната схема, водени до последния момент, се провалиха.

Авиокомпанията иска да понижи пенсионните плащания за персонала, който наема в бъдеще, да обвърже изплащаните придобивки с пазарната възвръщаемост от инвестиции и да ограничи практиката на ранно пенсиониране на 55 години.

Синдикатът настоява много от придобивките да се запазят в дългосрочен план.

Авиокомпанията е резервирала 2500 хотелски стаи във Франкфурт, където е централата й, за да настани хилядите приходящи пътници, застрашени от блокиране в града.

Луфтханза (Lufthansa Group) обяви преди два дни, че спира временно полетите до и от Шарм ел Шейх "заради сегашната ситуация на Синайския полуостров".

Групата уточни, че ще бъдат засегнати двата седмични полета на подразделенията Еделвайс (Edelweiss) и Юроуингс (Eurowings).

Компанията добави, че ще работи с германското външно министерство и туроператорите, за да гарантира безопасното завръщане на пътниците, които вече са в Шарм ел Шейх.