В изявление Шулц обяви, че няма да приеме предложения му пост на министър на външните работи на ФРГ.

"В дискусията за моята личност виждам заплахата от успеха на този вот. Ето защо обявявам, че се оттеглям от участие във федералното правителство, като в същото време се надявам, че с това ще бъде сложен край на персоналните дебати в
рамките на ГСДП", посочва Шулц.

Вчера германският външен министър и видна фигура на Социалдемократическата партия (ГСПД) Зигмар Габриел атакува остро председателя на партията Мартин Шулц, който се надява да оглави дипломацията, че не е спазил обещанието си да не влиза в правителство на Ангела Меркел.

Габриел разкритикува Шулц, че не спазва обещанието си да не става министър в правителство на Ангела Меркел.
"Остава само съжаление с какво неуважение се действа едни към други в нашата Социалдемократическа партия и колко малко струва дадената дума", каза Габриел в интервю за вестникарската група "Функе", предаде БТА.

НА ФОКУС: Мартин Шулц: възходи и падения >>

Множество други критики за разпределянето на министерските постове също се чуха, най-вече за отсъствието на видни представители от бивша ГДР в бъдещото правителство на Ангела Меркел.

"Смутена съм, че изглежда няма да има министър източногерманец в правителството", заяви министърът на интеграцията на източната провинция Саксония Петра Кьопинг в електронната версия на сп. "Шпигел".

"В правителството трябва да има източногерманец или източногерманка", каза Мануела Швезиг, бивш министър на семейството и настоящ премиер на североизточната провинция Мекленбург-Померания, в интервю за няколко регионални вестника.

"Някой ден може би ще се разбере, че Изтокът е част от Германия", отбеляза иронично Грегор Гизи, един от бившите лидери на радикалната партия "Левите", дълго време обвиняван, че е бил сътрудник на източногерманската политическа полиция "Щази".

По-изостанали икономически, без футболен клуб в първа дивизия, провинциите от бивша ГДР се разглеждат като по-бедната част от Германия. Впечатляващият възход на крайната десница в тези райони изобщо не допринесе за подобряване на имиджа им, въпреки че явлението не се ограничава с Източна Германия, отбелязва АФП.

След продължителни и тежки преговори консервативният лагер на канцлера Меркел и социалдемократите се договориха в сряда по разпределянето на министерските постове в бъдещия кабинет, който се очаква да поеме функциите си през март.

Откакто бе огласено споразумението, валят критики от целия политически спектър. Някои висши представители на Християндемократическия съюз (ХДС) на Меркел недоволстват от скромния брой министерства, запазени за тяхното политическо семейство, особено при ключовите ведомства.

Досега никой не е назначен официално, но сред вероятните министри няма нито един висш политик от бивша ГДР с изключение на канцлерката, израсла в комунистическата част на страната.